Dlaczego jest coraz więcej alergii?

Kiedy swędzenie nosa i oczu jest nie do zniesienia, kiedy dopada nas astma, kiedy boimy się pewnych pór roku, takich jak wiosna, często zadajemy sobie pytanie: „Dlaczego jestem alergikiem?” Jeśli kiedykolwiek zadawaliście sobie to pytanie, to dziś wyjaśniamy czynniki, które mogą sprzyjać pojawieniu się przypadków alergii.

Alergia i alergeny

Alergia jest definiowana jako nieprawidłowa reakcja organizmu na substancje pochodzące z zewnątrz. Te ostatnie nazywane są alergenami i są obecne w naszym codziennym życiu.

Niektóre z tych alergenów to:

  • Rośliny
  • Roztocza kurzu
  • Zwierzęta
  • Żywność, taka jak skorupiaki

W dzisiejszych czasach często zdarza się, że w gabinecie konsultacyjnym alergologicznym można spotkać coraz więcej osób z jakimś rodzajem alergii. Wśród przyczyn, które mogą doprowadzić do pojawienia się przypadków alergicznych, możemy wyróżnić pięć możliwych. Jeśli interesuje Cię leczenie alergii, informacje znajdziesz pod wskazanym linkiem na stronie: naturalcare.pl

Historia alergii w rodzinie

Jeśli rodzic jest alergikiem, to istnieje prawdopodobieństwo, że jego dzieci również będą uczulone. Dzieje się tak dlatego, że istnieją geny związane z chorobami alergicznymi, które są przekazywane z rodziców na dzieci.

Nadmierna higiena

Prysznic, kąpiel i wszelkiego rodzaju higiena są bardzo powszechne w dzisiejszym społeczeństwie. W 1989 roku Strachan zajął się tym zagadnieniem, formułując teorię higieny. Alergolog zwraca uwagę, że „według tej teorii liczba chorób alergicznych wzrasta, ponieważ nasz układ odpornościowy nie musi bronić się przed infekcjami, dzięki poprawie higieny, rozwojowi szczepionek i przyjmowaniu antybiotyków, a reaguje na tak niewinne substancje jak roślina czy pokarm”.

Skutki zmian klimatycznych

Zwiększona emisja gazów CO2 spowodowała wzrost średniej temperatury na świecie, zmieniając temperaturę pór roku. „o powoduje wcześniejsze kwitnienie i wydłużenie okresu ekspozycji na pyłki. W efekcie jesteśmy narażeni na działanie tych alergenów przez dłuższy czas, co może sprzyjać pojawieniu się alergii.

Zanieczyszczenia i pyłki

Ostatnie badania wykazały wzrost liczby przypadków alergii w krajach uprzemysłowionych, co może być związane z nadmiernym zanieczyszczeniem środowiska.

Tlenek azotu, ozon i cząstki oleju napędowego uwalniane przez samochody zmieniają strukturę pyłków, czyniąc je bardziej agresywnymi i zwiększając zdolność do wywoływania reakcji alergicznej.

Żywność z dodatkami i konserwantami

Dodatki są obecne w wielu produktach w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia lub uzyskania określonego zapachu lub smaku. Te konserwanty lub dodatki, które są dodawane do żywności, mogą zmienić jedzenie i spowodować reakcję alergiczną.